Lancering adospeelgoed.com

Poster van de TBC-bestrijding
Afbeelding: Erven Matthieu Wiegman

De lancering van de website adospeelgoed.com is een feit. Dankzij de hulp van handelaren, particulieren, veilinghuizen en musea is er een mooi begin gemaakt aan de ultieme ado speelgoed catalogus. Er staan al meer dan honderd foto’s in de catalogus.

Actualiteit

Berg en Bosch en ado zijn actueel. Een krappe honderd jaar geleden, toen men in Berg en Bosch begon met het in elkaar spijkeren van het ado speelgoed, trok tuberculose door Europa. Veel mensen stierven aan deze ziekte. Honderd jaar later teistert een andere ziekte ons. De geschiedenis van longaandoeningen is actueler dan ooit.

Poster van d tentoonstelling Nederland Bauhaus, waar ado speelgoed te zien was

Maar ook het ado speelgoed, gemaakt door de genezen tuberculose patiënten, is zeer actueel. De lijst met tentoonstelling met ado van de afgelopen jaren is indrukwekkend. In 2016 werd het speelgoed als Nederlands cultuurgoed in Japan gepresenteerd samen met Nijntje en Rietveld en vorig jaar stond ado in het Nederlandse verhaal van Bauhaus. Deze zomer was er een flinke vitrine ado in het Rijksmuseum in Amsterdam en nu volgt er een overzicht van de collectie ado van het CODA Museum in Apeldoorn. Al tientallen jaren verzameld en flink voor betaald, maar nu zijn de museale sporen pas echt verdiend.

Lacunes

Herman uit de Bosch schreef samen met Willem van den Broeke het boekje 80 jaar ado

De aandacht voor ado in de afgelopen twintig jaar heeft ook geresulteerd in een aantal boekjes. In de bibliotheken liggen er drie. Maar hierin staat geen overzicht van alle ado modellen. Het is tijd voor een eerste poging op het internet!

Er zijn altijd lacunes in het verhaal van ado, want er bestaat geen ado archief. Deze leemtes zijn niet met een update te vullen in een statisch boekje. Op een site kan dat wel. Nieuwe verhalen en perspectieven over het speelgoed, de modellen, de ontwerpers, de productie en de concurrenten kunnen worden toegevoegd.

Dit is een eerste versie van deze website. Mogelijk vindt u foutjes, heeft u opmerkingen of vragen, of wilt u meewerken aan deze website. Neem dan vooral contact op. Met toekomstige updates van de website en catalogus zal een steeds completer beeld ontstaan van de ado productie. Over een ruim jaar bestaat het speelgoed honderd jaar. Het zou mooi zijn als de catalogus dan vergevorderd is. Met de lancering van adospeelgoed.com zijn we in ieder geval onderweg!

Deel dit bericht