Het begin van een groot project

Waarom deze website

Mijn naam is Bram Simons en ik ben kunsthistoricus met een brede interesse: van het middeleeuwse altaarstuk tot twintigste-eeuws sculptuur. Ik heb ook een grote belangstelling voor houten speelgoed uit de periode 1915-1940. In deze periode kwam een eigen Nederlandse speelgoedproductie op gang, naast de grote import uit met name Duitsland. Hout was het belangrijkste materiaal, en het ado speelgoed was veruit het mooist. Ik ben dan ook een fervent verzamelaar van ado.

Een paar jaar geleden liep ik bij het verzamelen tegen een probleem aan, een ruimteprobleem. Wat in 2014 begon met een paar autootjes van de veiling bij Peerdeman in Utrecht, was nu uitgegroeid tot een flinke collectie. Er staan nu drie vitrines in een huisartsenpraktijk in Amsterdam. Ik kan niet alles verzamelen, maar wil dat wel: daarom maar online, in een overzicht.

Drie andere ontwikkelingen brachten het ontstaan van deze website in een stroomversnelling. Ten eerste was er het overlijden van Herman uit de Bosch van de website www.adospeelgoed.eu. Na zijn dood werd zijn waardevolle website niet meer geüpdatet. Daarnaast was er het fijne contact met collega-verzamelaar Jaap Goslings. Toen ik hem vertelde over mijn ideeën voor de website, was hij meteen enthousiast en bereid om zijn collectie te fotograferen. Ten slotte vond ik in archieven en door het afnemen van interviews nieuwe informatie over ado en andere fabrikanten. Dit wil ik natuurlijk graag delen en daar is deze website uitermate geschikt voor!

Verantwoording

Informatie op deze website komt uit drie publicaties over ado, de website van Herman uit de Bosch, maar ook uit oude kranten, tijdschriften, archieven, interviews en catalogi. In de blogartikelen wordt voor de bronvermelding gebruik gemaakt van voetnoten.

De hoogtijdagen van de ado productie zijn al 85 jaar geleden. Helaas zijn daardoor de mensen uit deze beginperiode allang overleden. Maar mensen die in de jaren vijftig actief waren voor ado, kunnen nog steeds geïnterviewd worden. Ook moeten er op zolders nog stapels papieren rondzwerven over ado, Berg en Bosch en allerlei vergeten speelgoedfabriekjes uit de tijd. Wie weet wat de toekomst brengt!

Herman uit de Bosch
H. uit de Bosch en W. van den Broeke. 85 jaar ADO: speelgoed met een doel! Zeist: Sociale Werkvoorziening Zeist, 2008.
CODA
C.E.M. Reinders. ADO Collectie, CODA Apeldoorn. Apeldoorn: CODA, 2016.
F. Huygen en J. Teutenberg. ADO speelgoed – ADO toys. Rotterdam: Museum Boymans-van Beuningen, 1994.