Over

Mijn naam is Bram Simons en ik ben kunsthistoricus met een brede interesse: van het middeleeuwse altaarstuk tot twintigste-eeuws sculptuur. Ik heb ook een grote belangstelling voor houten speelgoed uit de periode 1915-1940. In deze periode kwam een eigen Nederlandse speelgoedproductie op gang, naast de grote import uit met name Duitsland. Hout was het belangrijkste materiaal, en het ado speelgoed was veruit het mooist.

Ik ben dan ook een fervent verzamelaar van ado. Een groot probleem bij het verzamelen is ruimte. In 2014 begon ik met een paar autootjes op de veiling bij Peerdeman in Utrecht, en nu staan er drie vitrines ado in een huisartsenpraktijk in Amsterdam. Ik kan niet alles verzamelen, maar wil dat wel: daarom maar online, in een overzicht.

Drie ontwikkelingen waren daarnaast van belang voor de totstandkoming van deze website. Ten eerste was er het overlijden van Herman uit de Bosch van de website www.adospeelgoed.eu. Na zijn dood werd de website, hoe waardevol ook, niet meer geüpdatet. Ook onderhoud ik contact met mede-verzamelaar Jaap Goslings. Toen ik hem vertelde over mijn ideeën voor de website, toonde hij meteen zijn enthousiasme en bereidheid om zijn collectie te fotograferen. Ten slotte deed ik ook vondsten in archieven en interviews, welke ik graag wil delen. Deze website biedt die mogelijkheid.

Bronnen

Informatie op deze website komt uit de drie bekende publicaties over ado, de website van Herman uit de Bosch, maar ook uit oude kranten (Delpher e.a. databases), archieven en interviews. De hoogtijdagen van de ado productie zijn al 85 jaar geleden. Helaas zijn daardoor de mensen uit de beginperiode allang overleden. Maar mensen die in de jaren vijftig actief waren voor ado, kunnen nog steeds geïnterviewd worden. Ook moeten er op zolders nog stapels papieren rondzwerven over ado en Berg en Bosch. Wie weet wat de toekomst brengt!

Herman uit de Bosch
H. uit de Bosch en W. van den Broeke. 85 jaar ADO: speelgoed met een doel! Zeist: Sociale Werkvoorziening Zeist, 2008.
CODA
C.E.M. Reinders. ADO Collectie, CODA Apeldoorn. Apeldoorn: CODA, 2016.
F. Huygen en J. Teutenberg. ADO speelgoed – ADO toys. Rotterdam: Museum Boymans-van Beuningen, 1994.