Over

Mijn naam is Bram Simons en ik ben kunsthistoricus met een brede interesse: van het middeleeuwse altaarstuk tot twintigste-eeuws sculptuur. Ik heb ook een grote belangstelling voor houten speelgoed uit de periode 1915-1940. In deze periode kwam een eigen Nederlandse speelgoedproductie op gang, naast de grote import uit met name Duitsland. Hout was het belangrijkste materiaal, en het ado speelgoed was veruit het mooist. Ik ben dan ook een fervent verzamelaar van ado.

Een paar jaar geleden liep ik bij het verzamelen tegen een probleem aan, een ruimteprobleem. Wat in 2014 begon met een paar autootjes op de veiling bij Peerdeman in Utrecht, was nu uitgegroeid tot een collectie van omvang. Er staan nu drie vitrines ado in een huisartsenpraktijk in Amsterdam. Ik kan niet alles verzamelen, maar wil dat wel: daarom maar online, in een overzicht.

Ook drie andere ontwikkelingen waren van belang voor de totstandkoming van deze website. Ten eerste was er het overlijden van Herman uit de Bosch van de website www.adospeelgoed.eu. Na zijn dood werd de website, hoe waardevol ook, niet meer geüpdatet. Daarnaast onderhoud ik contact met mede-verzamelaar Jaap Goslings. Toen ik hem vertelde over mijn ideeën voor de website, toonde hij meteen zijn enthousiasme en bereidheid om zijn collectie te fotograferen. Ten slotte vond ik in archieven en interviews ook regelmatig nieuwe informatie over ado en andere fabrikanten. Dit wil ik graag delen en deze website biedt die mogelijkheid.

Verantwoording

Informatie op deze website komt uit drie publicaties over ado, de website van Herman uit de Bosch, maar ook uit oude kranten, tijdschriften, archieven, interviews en catalogi. In de blogartikelen wordt voor de bronvermelding gebruik gemaakt van voetnoten.

De hoogtijdagen van de ado productie zijn al 85 jaar geleden. Helaas zijn daardoor de mensen uit deze beginperiode allang overleden. Maar mensen die in de jaren vijftig actief waren voor ado, kunnen nog steeds geïnterviewd worden. Ook moeten er op zolders nog stapels papieren rondzwerven over ado, Berg en Bosch en allerlei vergeten speelgoedfabriekjes uit de tijd. Wie weet wat de toekomst brengt!

Herman uit de Bosch
H. uit de Bosch en W. van den Broeke. 85 jaar ADO: speelgoed met een doel! Zeist: Sociale Werkvoorziening Zeist, 2008.
CODA
C.E.M. Reinders. ADO Collectie, CODA Apeldoorn. Apeldoorn: CODA, 2016.
F. Huygen en J. Teutenberg. ADO speelgoed – ADO toys. Rotterdam: Museum Boymans-van Beuningen, 1994.